Skapa video för sociala medier

Rörlig video väcker mer uppmärksamhet och får i större utsträckning fler interaktioner än text och bild.

Gabriella Kjeilen, lärare på SoMe

I sociala medier som Instagram och Facebook fungerar kvadratiskt video perfekt. Det är däremot klurigare att hitta hur du ska filma direkt med detta format.

Därför lär du dig i denna korta kurs att filma kvadratisk video med appen FilMic Pro. Super för dig som vill lägga upp videomaterial i ditt flöde!

I appen Premiere Rush till iOS och Android redigerar du ihop en färdig video på ett kick. Importera, byt ordning på klipp, korta ned och lägg på effekter, text och musik.

Din färdiga video kan du sedan dela med dig av direkt på sociala medier eller spara ned i din mobilkamera.

Enligt “Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service” ska du som arbetar inom offentlig sektor och publicerar video på webbplatser göra videon tillgänglig. Men vad innebär det egentligen?

I ett samtal med videostrategen Mikael Hellman, Malmö Stad, benas begrepp ut så du kan känna dig trygg kring vad tillgänglig video är.

Med din mobilkamera, ett stativ och en mygga kan du filma föreläsningar och sprida kunskapen till alla som inte kunde närvara.

I den här kursen får du ta del av vad du ska tänka på för att få så bra material som möjligt.Videoproducenten Josefina Sahlin ger dig tips på utrustning, var du ska ställa upp kameran och hur du filmar på bästa sätt.

Lär dig intervjua

Att intervjua är en konst. I den här kursen tar journalisten Eva-Lotta Palm med dig in i intervjurollen och visar dig välbeprövade tekniker. Från planering till frågeformulering och själva intervjuandet.

Efter kursen kan du förbereda och formulera frågor som ger svaren du behöver, komma med smarta följdfrågor under intervjun samt på ett snyggt sätt avsluta dina intervjuer.