Tvinga fram kreativitetens Artikelomslag

Så tvingar du fram kreativiteten

Du ska strax in i ett möte med dina kollegor. Ni ska tillsammans komma på idéer till er nya sociala medie-strategi. Du är kallsvettig, för du har svårt att pressa fram kreativitet. Så vad gör du? Lugn, vi hjälper dig!

Matilda Ulming

Liza Rudolfsson har tjugo års erfarenhet av att hjälpa företag att utvecklas och har tagit fram kursen Lyckas tänka kreativt där hon lär dig att ta kontroll över sin kreativitet.

Kursen innehåller massor med verktyg och uppgifter som hjälper dig att börja tänka kreativt. Tyvärr finns det ingen quick-fix till hur du helt automagiskt börjar tänka kreativt, för det är en process som kräver träning.

Men här tar jag upp de 3 reglerna som Liza lär ut, som kommer hjälpa dig komma igång!

3. Vänta med åsikterna

Du får en idé, och sen direkt kommer det kritiska tankar. Detta är inget ovanligt! Liza berättar att forskare spekulerat i att detta är en kvarlevande del av hjärnan som överlevt evolutionen och räddat oss från många faror.

Så hur gör du för att få tyst på den negativa väktaren i huvudet?

Detta kräver träning, men genom att använda en teknik där du pressar fram olika sorters åsikter samtidigt kan du så småningom få tyst på rösten. Tekniken hjälper till att skapa ett slags kaos i din hjärna som gör att ”väktaren” till slut inte vet vad som är en bra åsikt och vad som är en dålig åsikt längre. Och voila! Så har du en massa idéer, utan några åsikter!

Övning

Tänk: Vilka är fördelarna med det här? för varje irritationsmoment du haft de senaste dagarna. Det kan till exempel vara: vad var fördelen med att du hamnade i bilkö imorse?

Skriv ner 5 fördelar för varje irritationsmoment.

Mer om hur du tvingar fram olika åsikter hittar du i avsnittet Vänta med åsikterna.

2. Mängd ger kvalitet

Många spån och idéer ger helt enkelt bättre lösningar. Men, du får inte utvärdera idéerna förrän du är klar med att spåna (= vänta med åsikterna!). Sätt därför ett tydligt mål när du ska sätta dig i den här kreativitetsbubblan. Och med mål menar jag inte ”en bra idé”, för det vet du inte förrän du utvärderar idéen. Istället ska målet vara ett antal idéer, till exempel 100 stycken.

Övning

För att skapa lite extra press kan du sätta en tidsgräns! Så sätt en timer på 1 minut och börja spåna på 50 idéer för hur du ska fira din nästa födelsedag. Klara, färdiga, kör!

Fastnade du? Se avsnittet Mängd ger kvalitet för fler tips på hur du kan tänka ut lite extra idéer.

1. Bort från motorvägen

Och inte den bokstavliga E4:an eller någon annan bilväg för den delen. Liza beskriver våra effektiva tankar som en ”motorväg” just för att det är snabba tankar som tar sig från punkt A till B på kortast, smidigaste tid. Och det här tankesättet dödar all kreativitet.

Om du till exempel tänker: Jag är sugen på te. Kanske din första direkta tanke är att gå till köket och sätta på vattenkokaren. Det är en motorvägs-tanke.

Om du istället börjar fundera på om du skulle blunda och plocka en tepåse, vilken skulle det bli? Vilken tesort skulle din värsta fiende gilla? Eller vad som skulle hända om du kanske drack tet ur en skål istället för en mugg? Då har du en mängd kreativa tankar!

Liza pratar om tre tekniker som är användbara när du spånar idéer: slumpen, dumma människor och tänk tvärtom. Mer om det ser du i avsnittet Bort från motorvägen.

0. Kör!

Jag har nu gett dig ett par tekniker på hur du kan spåna fram idéer under ditt nästa möte. Så nu är det upp till dig att sätta igång! Och varför inte dela med dig av teknikerna till dina kollegor? Tillsammans kan ni använda dem för att ta fram den bästa strategin för era sociala medier!

Lycka till!

Pst! Glöm inte se hela kursen för att lära dig allt om hur du blir en mer kreativt tänkande människa!

Senast uppdaterad: 21 januari 2021