Så upptäcker du falska följare

Antal följare du har på Instagram är ett mått på din popularitet. Samtidigt kan det vara frustrerande när antalet varierar upp och ned från dag till dag. Ofta beror det på de så kallade botarna.

Anders Jensen

Vad är en bot?

På Instagram är det inte bara vanliga personer som rör sig. Det finns även botar som ställer till oreda och förstör din statistik.

En bot, av ordet robot, är ett automatiskt program som försöker lura dig att den är en helt vanlig användare. Boten jagar egentligen följare och gilla-markeringar till sitt eget konto.

Så funkar Instagrarobotarna

Boten kan gilla din bild, ge dig en trevlig kommentar och följa ditt konto. Men den är i själva verket en varg i mormorskläder. Den är ute efter dina gentjänster.

Det är svårt att motstå uppmärksamhet och smicker. När en okänd kommenterar ”Wow, beautiful picture” så kanske du vill undersöka vem som är så insiktsfull.

Har kontot som anlitat boten även börjat följa dig är chansen ännu större att du klickar in. Gillar du kontots bilder, eller bara vill vara snäll tillbaka, så kanske du börjar följa.

Boten fick som den ville.

Tricket fungerar ganska sällan. Men det är ändå tillräckligt ofta.

Tänk dig en bot som pumpar ut meddelanden dygnet runt. En bombmatta med smicker. Även om bara ett fåtal procent nappar och följer tillbaka kommer siffrorna för kontot som anlitat boten att stiga snabbt.

Algoritmen kämpar mot botarna

Botarna är förbjudna enligt Instagrams villkor. Skickar ett konto ut tusentals meddelanden på kort tid så fattar Instagrams algoritm att det är något lurt i görningen. Kontot stängs av omedelbums.

Instagram blir bättre och bättre på att upptäcka konton som använder sig av botar. Och de smartaste botprogrammen blir ännu lurigare. Det är ett ställningskrig.

Botarna förklarar varför du kanske tappar en hel del följare ibland. Det bot-förstärkta kontot behövde dig. Efter ett tag avföljer det dig precis lika automatiskt.

Du ska alltså inte fästa för stor vikt vid att följarna åker lite upp och ned. Det behöver inte vara du som har postat en dålig eller tråkig bild.


Så avslöjar du ett konto med en bot

Springer du på ett konto som har ett väldigt tråkigt flöde utan större engagemang, men ändå har ett högt antal följare, kan du vara övertygad om att en bot har varit i farten.

Misstänker du att du fått en kommentar från en bot kan du välja att anmäla kontot till Instagram.

Botar kommer aldrig att försvinna helt så länge det finns människor som vill hitta genvägar till att växa på sociala medier. Men tillsammans kan vi hålla deras aktivitet nere.


Lär dig mer om Instagrams algoritm

Förutom att hitta och rensa bort botar styr algoritmen hur ofta dina inlägg visas, för vilka och vad du själv ser i dina flöden.

I min kurs lär du dig hur du hanterar den på bästa sätt.


Onlinekurser om sociala medier i jobbet

Vi lär dig digital marknadsföring. Onlinekurser, e-böcker, resurser och guider på svenska samlat i ett årsmedlemskap.

Så funkar medlemskapet

 

Senast uppdaterad: 8 februari 2021

Artiklar och aktuellt på sajten

I vårt artikelarkiv hittar du både smarta tips och konkreta guider som hjälper dig i ditt arbete med sociala medier. Du får också tips ur nysläppta kurser för att lätt fånga upp ny kunskap.

Läs alla artiklar

Moderskeppet SoMe

Moderskeppet SoMe ger dig ny kunskap. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.
Mer om Moderskeppet SoMe

Pixondu AB, Järnvägsgatan 3, 553 15 Jönköping
kontakt@moderskeppet.se