Nå ut med hjälp av platstaggar

Platstaggar på Instagram är ett smart sätt att nå ut till nya följare. Jag lär dig hur.

Gabriella Kjeilen

”Hur når jag ut till fler med mina inlägg?”

Ja, det är nog den vanligaste frågan som alla som arbetar med sociala medier ställer sig. Det finns många smarta knep du kan ta till och prova för att nå ut till nya och ett av dem är platstaggar på Instagram.

Grejen med platstaggar

Genom att tagga en plats har du chansen att nå ut till fler personer i din närhet. Det kan vara en stad, en stadsdel, en högskola eller varför inte en mässhall där det just nu pågår ett event som du befinner dig på.

När du taggar ditt inlägg med en plats dyker det upp i Utforskar-läget (förstoringsglaset) under Platser och på så vis kan inlägget nå nya personer som inte redan följer dig sedan tidigare.

Skärmdump som visar utforskar-läget på Instagram

Så använder du platstaggar

Du kan använda dessa taggar både i stories (händelser) och i vanliga inlägg.

När du vill använda dem i inlägg gör du såhär:

  1. Förbered det inlägg du ska posta och gå till sista steget där du lägger till din bildtext.
  2. Om du har aktiverat platstjänster i appen får du automatiskt upp förslag på platser att välja. Du kan antingen trycka på en av dem eller välja Lägg till plats för att söka efter egna. Om platstjänster inte är aktiverat kommer Instagram be dig göra det för att kunna lägga till en plats.
  3. Publicera inlägget och sen syns platsen ovanför inlägget. Klickar du på platsen ser du fler inlägg från samma område. Gå gärna in och gilla några som känns relevanta för dig och ditt varumärke för att sprida det lite extra.
Skärmdumpar som visar hur du lägger till en platstagg på ett Instagraminlägg

Vi lär dig digital marknadsföring

Som medlem får du bland annat tillgång till pedagogiska onlinekurser, djupgående inspelade intervjuer och pratiska mallar. Alltså, en svensk sajt fylld med lärande för dig som sköter sociala medier på jobbet.

Bli medlem

Läs om hur medlemskapet funkar.


För att använda platstaggar i händelser gör du istället såhär:

  1. Välj eller fota en bild. När du befinner dig i skaparläget klickar du på Dekaler.
  2. Välj dekalen Plats.
  3. Om du har aktiverat platstjänster får du direkt upp förslag på platser i din närhet. Hittar du inte rätt kan du välja att söka. Om du inte har aktiverat platstjänster kommer Instagram be dig göra det för att kunna lägga till en plats.
  4. När du valt en plats får du en liten dekal som du kan flytta runt på din bild genom att hålla nere fingret på den och dra dit du vill ha den.
  5. Publicera din händelse och sen går det att klicka på för att se fler inlägg och händelser från platsen.
Skärmdumpar som visar hur du lägger till en platstagg på en Instagramhändelse

Så funkar de bäst

Jag upplever att dessa taggar fungerar allra bäst under mässor/events. Då är det många fler som besöker en viss plats på Instagram för att se andra inlägg därifrån.

Men, det skadar aldrig att ha med en platstagg. Särskilt inte om du arbetar på en kommun eller ett företag som gärna når ut i ditt eget närområde.

För att ta reda på hur många som upptäckt ditt inlägg via en tagg kan du kika i statistiken. På ett inlägg klickar du på Visa statistik och på en händelse sveper du bara uppåt med fingret för att komma åt den.

Skärmdumpar som visar hur du hittar statistik på Instagraminlägg

Lär dig mer om Instagram

I min grundkurs lär jag dig allt från att skapa ditt Instagramkonto och publicera dina första inlägg till hur du följer upp och utvärderar ditt arbete. Du får också tips kring vad du kan posta, hur du kan nå ut och hur du ska lägga upp planen för din publicering.

Bläddra bland alla Instagramkurser

Senast uppdaterad: 31 januari 2021

Artiklar och aktuellt på sajten

I vårt artikelarkiv hittar du både smarta tips och konkreta guider som hjälper dig i ditt arbete med sociala medier. Du får också tips ur nysläppta kurser för att lätt fånga upp ny kunskap.

Läs alla artiklar

Moderskeppet SoMe

Moderskeppet SoMe ger dig ny kunskap. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.
Mer om Moderskeppet SoMe

Pixondu AB, Järnvägsgatan 3, 553 15 Jönköping
kontakt@moderskeppet.se