Skillnaden på bildbeskrivning och alt-text

Du har kommit långt. Du vet att du ska använda dig av alt-texter och bildbeskrivningar. Men när, och hur, ska du använda vad? Det reder vi ut här.

Anna Carlsson

Detta ett utdrag av kursen Skapa tillgänglighet på sociala medier, framtaget av Anna Carlsson.

Bildbeskrivning, eller syntolkning, kan alla ha nytta av. Speciellt när det gäller komplicerade bilder eller där du vill peka på något särskilt som läsaren annars missar.

Det skulle kunna handla om att du vill beskriva ett konstverk. Eller så bilden kanske är svår att förstå och du behöver beskriva vad den föreställer lite mer utförligt.

Men vad är det för skillnad på en bildbeskrivning och en alt-text?

  1. Alt-texten är bara åtkomlig för den som använder skärmläsare. En bildbeskrivning är synlig för alla. Du skriver bildbeskrivningen som ren text sist i ditt inlägg. Inled texten med ordet Bildbeskrivning eller Syntolkning.
  2. En alt-text ska inte vara så lång. Håll dig under 120 tecken. En bildbeskrivning har inte någon maxlängd. Om det är en lång text är det bra att använda radbrytningar och stycken för att den ska blir lättare att läsa.
  3. En bildbeskrivning kan vara till nytta även för den som kan se, men som kan behöva lite hjälp för att tolka din bild.
  4. Du kan ha både alt-text och bildbeskrivning om du vill i dina inlägg, och du skriver dem på olika ställen.

Vi lär dig digital marknadsföring

Som medlem får du bland annat tillgång till pedagogiska onlinekurser, djupgående inspelade intervjuer och pratiska mallar. Alltså, en svensk utbildningstjänst fylld med lärande för dig som sköter sociala medier på jobbet.

Bli medlem

Läs om hur medlemskapet funkar.


Blev det rörigt? Vi tar ett exempel.

Här ser vi en kartbild, som skulle kunna vara över centrala London. Vad tänker du att en alt-text skulle kunna vara för den här bilden? 
Jag tänker att man skulle kunna ha något liknande det här:

Turistkarta över centrala London med några särskilda platser utmärkta. Ett hotell är markerat med en röd cirkel.

Det blir 112 tecken.

En bildbeskrivning av samma karta kan vara betydligt mer utförlig och detaljerad. Som det här, till exempel:

Hotel Trafalgar, markerat på kartan med en röd ring, ligger på The Strand i Westminister i centrala London, på promenadavstånd från St Martin-in-the-Fields, London Colloseum och Themsen.

Hotellet ligger nära ChinaTown och har flera grönområden i närheten.

Tunnelbanestationen Charing Cross ligger 100 meter från hotellet.

Ser du skillnaden? Alt-texten måste vara mer generell för att rymmas i 120 tecken, medan bildbeskrivningen är så detaljerad som behövs för att du ska få ut ditt budskap, för alla dina följare, oavsett om de har något funktionshinder eller inte.

Fler artiklar om tillgänglighet på sociala medier.

Senast uppdaterad: 26 mars 2021

Moderskeppet SoMe

Moderskeppet SoMe ger dig ny kunskap. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.
Mer om Moderskeppet SoMe

Pixondu AB, Järnvägsgatan 3, 553 15 Jönköping
kontakt@moderskeppet.se