5 tips när du livesänder på Instagram

Gabriella Kjeilen

Livesändningar på Instagram har ökat kraftigt det senaste året. Det är ett superbra verktyg för att nå dina följare på ett nytt sätt och dessutom få interagera med dem i realtid. Jag själv har livesänt minst en gång i månaden på olika konton, och här är fem tips som jag vill ge till dig som själv vill komma igång.

1. Titta in i kameran och inte på dig själv

Mitt första tips är enkelt: undvik att titta för mycket på dig själv medan du livesänder.

Det är väldigt lätt hänt att bli distraherad av sig själv när du livesänder. Om du använder främre kameran ser du hela tiden allt som händer i bild, vilket gör att din blick lätt vandrar ner till dig själv. Ibland helt omedvetet.

För att få bästa kontakten med din tittare ska du dock se till att titta in i kameran så mycket du bara kan. Då blir det som att du ser personen i ögonen.

2. Stativ eller bokhög

När du livesänder ska du filma med kameran i stående format. För att slippa hålla i mobilen hela sändningen, undvika skakningar och kunna fokusera bättre på det du ska säga/visa så är mitt råd att antingen investera i ett litet stativ (kostar några hundralappar) eller att luta den mot något.

Ett smart knep här är att använda en bokhög som du delar på mitten. Då får du dels upp mobilen lite högre i höjd plus att du har stöd bakom den.

Stativ eller bokhög för att hålla uppe mobilen

3. Undvik eko och öppna fönster

När du väljer plats för din livesändning, hitta ett rum där det inte ekar allt för mycket. Har du möjlighet att fylla på med textilier runt omkring dig (kuddar, kläder, täcken) så gör det! Allt sånt får ljudet att studsa vackrare och det blir lättare att lyssna till dig när du sänder.

Se också till att inget fönster är öppet så att det kommer in störande ljud från trafik eller vinden som blåser. Även om du själv inte tycker att det hörs så är det stor risk att mikrofonen plockar upp ljudet och att det blir ett störningsmoment för den som lyssnar.


Vi lär dig digital marknadsföring

Som medlem får du bland annat tillgång till pedagogiska onlinekurser, djupgående inspelade intervjuer och pratiska mallar. Alltså, en svensk sajt fylld med lärande för dig som sköter sociala medier på jobbet.

Bli medlem

Läs om hur medlemskapet funkar.


4. Välj rätt kamera

När du livesänder kan du välja att antingen använda den främre eller bakre kameran på din mobil. Vanligast är att använda den främre, eftersom du då lättare kan sända helt ensam och ändå se kommentarer som kommer in under sändningen. Om du väljer den bakre kameran behöver du ha någon som hjälper dig att se kommentarsfältet.

Men, det finns en stor fördel med den bakre kameran också och det är om du vet att du ska visa upp t.ex. ett bokomslag eller något annat i bild som du inte vill ska spegelvändas. Då är den bakre kameran bäst.

Ett annat plus med den bakre kameran är som jag nämnde ovan att du inte ser dig själv och därför har svårare att bli distraherad.

5. Fönsterljuset är din bästa vän

Ringljus och annan belysning i all ära, men fönsterljuset är din absolut bästa vän när du livesänder. Självklart är det knepigt under vinterhalvåret, men om du har möjlighet så använd dig av det så mycket som du bara kan.

Mobil på stativ framför fönster

Välj ett fönster som släpper in mycket ljus. Placera dig själv med ansiktet mot fönstret så att det faller jämt över ansiktet. Släck sedan all övrig belysning omkring dig för att inte få blandljus. Detta ger dig ett naturligt, proffsigt ljus som dessutom skapar ett härligt ”ping” i dina ögon.

Jämför bilderna på mig nedan där jag har tagit vänstra bilden vänd mot fönstret i rent fönsterljus, men andra bilden mitt i rummet med övrig belysning tänd.  

Senast uppdaterad: 31 januari 2021

Artiklar och aktuellt på sajten

I vårt artikelarkiv hittar du både smarta tips och konkreta guider som hjälper dig i ditt arbete med sociala medier. Du får också tips ur nysläppta kurser för att lätt fånga upp ny kunskap.

Läs alla artiklar